AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Το παιχνίδι της Τουρκίας με τις ΝΟΤΑΜ και η απάντηση της Αθήνας

[ad_1]

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ωστόσο, για την Αθήνα είναι σαφές ότι η Αγκυρα παραμένει αγκυλωμένη στις πάγιες διεκδικήσεις της.

Ολο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια συνεννόησης σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, η Τουρκία συντηρεί την ατζέντα της κυρίως μέσω της έκδοσης παράνομων ΝΟΤΑΜ και NAVTEX. Οι ενέργειες αυτές δεν αρκούν για να χαλάσουν το θετικό κλίμα, πλην όμως επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα της ελληνικής πλευράς.

Οι οδηγίες αφορούν συνήθως σε στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ενίοτε, εξυπηρετούν το αναθεωρητικό αφήγημα της Αγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, κάτι που συνιστά αναβάθμιση και απαντάται μέσω των κατάλληλων διπλωματικών εργαλείων. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, παρατηρείται μια ιδιαίτερη επιμονή της Τουρκίας με αφορμή τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι δύο χώρες για γυμνάσια στην περιοχή του Αιγαίου.

Η «μάχη» των ΝΟΤΑΜ

Η Αγκυρα έφτασε να κατηγορεί την Αθήνα για «χειραγώγηση» της κοινής γνώμης, μέσω ανάρτησης του «Κέντρου Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης», ενός προπαγανδιστικού κυβερνητικού μηχανισμού που υπάγεται στην τουρκική προεδρία. Στην ανακοίνωσή της, η υπηρεσία αναφέρει ότι η Τουρκία δέσμευσε με NOTAM περιοχή μεταξύ της Σκύρου και των Ψαρών για αεροναυτική άσκηση από τις 4 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και δεν εξαίρεσε την 25η Μαρτίου διότι σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, δεν εξαιρείται η γιορτή του Ραμαζανιού και 23η Απριλίου, γιορτή Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα του Παιδιού στην Τουρκία. Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, τονίζεται ότι η Αγκυρα βασίστηκε στην «αρχή της αμοιβαιότητας», σχετικά με τη μη εξαίρεση της ελληνικής εθνικής εορτής.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», η τουρκική υπηρεσία φαίνεται να παραλείπει πολλά από τα γεγονότα που οδήγησαν στην «παρεξήγηση». Αρχικά, η Αγκυρα ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να εκδώσουν ΝΟΤΑΜ για περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου και εντός του FIR Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντεταγμένες της ΝΟΤΑΜ υποδεικνύουν σημεία εντός του εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) και κατά πάγια τακτική η Ελλάδα δεν εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ και δεν απάντησε στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, η Αγκυρα προχώρησε μονομερώς στην έκδοση παράνομης οδηγίας (Α2099/24) με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει παρανόμως τη συγκεκριμένη περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας που εξέδωσε αντι-ΝΟΤΑΜ (680/24 και 690/24). Επειτα, το τουρκικό «Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης» εξέδωσε την επίμαχη ανακοίνωση, χωρίς αναφορά στην παρατυπία της Αγκυρας, αλλά επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα με την ΝΟΤΑΜ Α630/24 για ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος, προγραμματίζει ασκήσεις χωρίς να εξαιρεί δύο τουρκικές γιορτές.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η Αθήνα δεν υποχρεούται να εξαιρέσει τη γιορτή του Ραμαζανιού και την 23η Μαρτίου καθώς η ΝΟΤΑΜ αφορά στο πεδίο βολής των νησίδων «ΚΑΡΑΒΙΑ», εντός του εθνικού εναέριου χώρου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εξαίρεση εθνικών εορτών από στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και τη διακήρυξη των Αθηνών, αφορά μόνο σε περιοχές εντός των διεθνών υδάτων και του διεθνούς εναέριου χώρου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Κ», χθες ανακοινώθηκε (ΝΟΤΑΜ Α0738, Α0740, Α0742/24) η αναστολή λειτουργίας των πεδίων βολής σε περιοχές του FIR Αθηνών, σε διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο, για τις αμοιβαία συμφωνημένες επίσημες εθνικές εορτές και αργίες, όπως συμβαίνει στις αρχές κάθε μήνα.

Πηγή: Καθημερινή

[ad_2]

Source link

Related posts

Παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, απειλή εντός των πυλών και ουδείς ασχολείται! Δημ.Μεθενίτης

Στην πρώτη τριάδα αξίας στόλου παγκοσμίως οι Έλληνες εφοπλιστές αλλά το ΥΔΡΑ απέπλευσε με ερωτηματικά…

Καποδίστριας και Κολοκοτρώνης, οι δύο μεγάλοι άνδρες του νεώτερου Ελληνισμού (4-2-2024)

Αφήστε ένα σχόλιο