AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Προειδοποίηση εμπειρογνωμόνων για ετοιμότητα σε πόλεμο

[ad_1]

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε μία ομάδα πρώην αρχηγών Άμυνας και Ασφάλειας της Βρετανίας, προειδοποιώντας ότι ο στρατός πρέπει να «προετοιμαστεί πραγματικά για πόλεμο» προκειμένου να αποτρέψει αξιόπιστα τις απειλές. Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Sky News, προσφέροντας συμβουλές σε όποιον θα είναι πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας στη Βρετανία μετά τις εκλογές (Δεκέμβριος 2024), η έκθεση του New Bletchley Network -η οποία βασίστηκε σε ιδέες που προέκυψαν από συζήτηση μεταξύ μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων- ανέφερε ότι πρέπει να ανατραπεί η «αποψίλωση» του τακτικού στρατού και των εφεδρειών, προειδοποιώντας ότι το μέγεθος των δυνάμεων μπορεί ήδη να βρίσκεται κάτω από την «εθνική κρίσιμη μάζα».

Μεταξύ αυτών που συνέβαλαν στη συζήτηση ήταν ο λόρδος Mark Sedwill, πρώην υπουργός και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο λόρδος George Robertson, πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ και υπουργός Άμυνας των Εργατικών, και ο στρατηγός λόρδος David Richards, πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Η παρέμβαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αποτυχία της κυβέρνησης του Ρίσι Σουνάκ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στον εαρινό προϋπολογισμό, παρά την προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς ότι η Βρετανία βρίσκεται σε έναν «προπολεμικό κόσμο» και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Εστιάζοντας στον βρετανικό στρατό, η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη (20/3), προειδοποίησε ότι «η αποτροπή βασίζεται στην αξιοπιστία».

«Η αξιοπιστία του βρετανικού στρατού έχει αποδυναμωθεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια αποψίλωσης και μειωμένης μαχητικής ισχύος. Το ηθικό του στρατού είναι εύθραυστο», προστίθεται.

Η έκθεση υπογράμμισε ένα «σοβαρό σήμα αφύπνισης» από ανώτερο στέλεχος του ΝΑΤΟ, το οποίο προειδοποίησε ότι ο βρετανικός στρατός δεν είναι πλέον μια μάχιμη δύναμη υψηλού επιπέδου ή «Tier 1». Τα σχόλια αυτά, από έναν ανώτερο Αμερικανό στρατηγό, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι.

Η έκθεση αναφέρει: «Για να είμαστε αξιόπιστοι σε όρους αποτροπής πρέπει να προετοιμαστούμε πραγματικά για πόλεμο και να το επικοινωνήσουμε αυτό στους πιθανούς εχθρούς, στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους και ιδιαίτερα στο βρετανικό κοινό».

Εκκλήσεις για «νέο μοντέλο στρατού»

Επίσης, η έκθεση καλεί για ένα «νέο μοντέλο στρατού» – ευρέως σεβαστό και «έτοιμο να πάει στον πόλεμο».

«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε στους αντιπάλους και τους δυνητικούς αντιπάλους το γεγονός ότι είμαστε ισχυροί και θέλουμε να γίνουμε ισχυρότεροι, ενώ ταυτόχρονα δεν μας ενδιαφέρει να επιτεθούμε ή να υπονομεύσουμε οποιαδήποτε μη επιθετική πόλη ή χώρα», ανέφερε η έκθεση και τόνισε τη σημασία της στρατιωτικής μάζας – η οποία έχει επιτραπεί να συρρικνωθεί μετά από επανειλημμένες περικοπές εξοικονόμησης κόστους.

«Οι χερσαίες δυνάμεις και οι εφεδρείες μας θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχουν πέσει πολύ κάτω από την εθνική κρίσιμη μάζα. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί και η σχέση μεταξύ μεγέθους και τεχνολογίας πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητή και να διατυπωθεί».

Η έκθεση τάσσεται επίσης υπέρ της συνολικής επαναφοράς του τρόπου με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις στη Βρετανία αγοράζουν όπλα και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να εξασφαλίσουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

«Πρέπει να είμαστε τολμηροί και να λάβουμε δύσκολες, μερικές φορές αντιδημοφιλείς, αποφάσεις, αν θέλουμε να παραδώσουμε αξιόπιστη μαχητική ισχύ εντός ρεαλιστικών προϋπολογισμών και να ανταποκριθούμε στην επιτακτική ανάγκη του χρόνου».

Άλλοι πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση που οδήγησε στη σύνταξη της έκθεσης, ήταν ο στρατηγός Sir Richard Barrons, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων, ο στρατηγός Sir Richard Shirreff, πρώην αναπληρωτής Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης, και ο ταξίαρχος Nigel Hall, πρώην αξιωματικός του στρατού που ίδρυσε το New Bletchley Network.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Επιμένουν στην Τουρκία για την αγορά 40 Eurofighter από την Βρετανία

ΗΠΑ και Ουκρανία υποσστηρίζουν ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται καλά..

Δεν θα απελευθερώσουμε άλλους ομήρους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας

Αφήστε ένα σχόλιο