AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Πώς να τους εντοπίσετε και να απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους

[ad_1]

Τι να κάνετε αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τους κοριούς στο σπίτι σας. Ποια είναι τα σημεία όπου κρύβονται.

Οι κοριοί συχνά αποδεικνύονται επίμονοι και δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους, γι’ αυτό και μπορεί να χρειασθεί να δοκιμάσετε διάφορες μεθόδους έως ότου απαλλαγείτε οριστικά από αυτούς.

Για να τα καταφέρετε, πρέπει πρώτα να τους βρείτε, ύστερα να τους περιορίσετε και στο τέλος να τους επιτεθείτε.

Οι κοριοί έχουν μέγεθος μόλις 5 χιλιοστά, αλλά μόλις εγκατασταθούν σε ένα μέρος, οι θηλυκοί αρχίζουν να παράγουν αυγά. Κάθε θηλυκός κοριός παράγει έως και 500 αυγά στη διάρκεια της ζωή του, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

Για να τους αντιμετωπίσετε, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε καλά τον χώρο όπου τους εντοπίσατε, επισημαίνει η οικογενειακή ιατρός Dr. Sarah Pickering Beers,  από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Για να το κάνετε αυτό, όμως, πρέπει να βρείτε όλες τις κρυψώνες τους.

Οι κοριοί είναι τόσο μικροσκοπικοί ώστε χωράνε στα πιο στενά σημεία, όπως οι ραφές ενός στρώματος ή του καναπέ. Αναζητήστε τους ακόμα:

  • Στις πτυχές που σχηματίζουν οι κουρτίνες
  • Κοντά στην ετικέτα που έχει το στρώμα
  • Στις ρωγμές στον σκελετό και στο κεφαλάρι του κρεβατιού σας
  • Στις τάβλες του κρεβατιού
  • Ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ
  • Στις ενώσεις των επίπλων
  • Μέσα στις ηλεκτρικές πρίζες
  • Κάτω από τη χαλαρή ταπετσαρία, τους πίνακες και τις αφίσες στους τοίχους
  • Στο σημείο όπου ενώνεται η ταπετσαρία με το ταβάνι

Να ελέγξετε όλες αυτές τις περιοχές με δυνατό φως και μεγεθυντικό φακό, αναζητώντας ζωντανά έντομα ή τα αποτυπώματά τους. Να ελέγξετε όλες αυτές τις περιοχές με δυνατό φως και μεγεθυντικό φακό, αναζητώντας ζωντανά έντομα ή τα αποτυπώματά τους. Τα απορρίμματά τους αφήνουν μικρά μαύρα στίγματα, τα αυγά τους είναι κιτρινωπά, αν τους λιώσετε θα βλέπετε κόκκινες μουτζούρες.

Πώς να τους περιορίσετε

Πριν αρχίσετε την απολύμανση, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι οι κοριοί δεν θα μετακινηθούν από τα σημεία όπου τους εντοπίσατε. Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να περάσετε με την ηλεκτρική σκούπα όλα τα ύποπτα σημεία.

Στο υπνοδωμάτιό σας, λ.χ., αυτό σημαίνει πως θα κάνετε προσεκτική ηλεκτρική σκούπα σε όλες τις πλευρές και τις γωνίες στο κρεβάτι, το στρώμα, τα κομοδίνα, τη συρταριέρα, τα χαλιά, τα πατώματα, τους τοίχους αν έχουν μικροσκοπικές ρωγμές, τις πόρτες και όλα τα ηλεκτρονικά (π.χ. τηλεόραση).

Αμέσως μετά, πάρτε την σακούλα της σκούπας, σφραγίστε την καλά σε μία πλαστική σακούλα και πετάξτε την αμέσως. Ύστερα καθαρίστε καλά την ηλεκτρική σκούπα.

Πώς να απολυμάνετε τον χώρο

Βάλτε τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα μολυσμένα ρούχα σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα, έως ότου μπορέσετε να τα πλύνετε με ζεστό νερό. Η έκθεση σε θερμοκρασία από 50 βαθμούς και πάνω, επί τουλάχιστον 30 λεπτά, είναι ό,τι πρέπει. Ύστερα στεγνώστε τα στο στεγνωτήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία.

Αν έχετε ένα αντικείμενο που δεν μπορείτε να πλύνετε με ζεστό νερό, βάλτε το στο στεγνωτήριο για 30 λεπτά στην υψηλότερη θερμοκρασία.

Οτιδήποτε δεν μπορεί να μπει ούτε στο νερό, ούτε στη θερμότητα, πρέπει να σφραγίζεται σε πλαστική σακούλα. Μετά από μερικούς μήνες τα έντομα θα έχουν πεθάνει. Αν όμως βάλετε την σακούλα σε καταψύκτη (θερμοκρασία μείον 18 βαθμοί Κελσίου) οι κοριοί θα εξολοθρευτούν σε 4-5 μέρες.

Καθαρίστε επίσης προσεκτικά το στρώμα, τους καναπέδες, τις πολυθρόνες κ.λπ. με καυτό ατμό. Αν δεν μπορείτε να καθαρίσετε κάποιο έπιπλο, γράψτε πάνω με μπογιά «Κοριοί» και απορρίψτε το. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην το πάρει κάποιος άλλος στο σπίτι του.

Όταν καθαρίσετε καλά όλα τα σημεία όπου υπήρχαν κοριοί, φροντίστε να μην επιστρέψουν. Επισκευάστε τις ταπετσαρίες στους τοίχους, καλύψτε το στρώμα με κάλυμμα ειδικό για προστασία από τους κοριούς και επιδιορθώστε τα ραγίσματα σε έπιπλα και τοίχους. Απομακρύνετε επίσης το κρεβάτι σας από τον τοίχο.

Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, τότε ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ή/και προμηθευτείτε ειδικά χημικά απολύμανσης του χώρου σας.

Φωτογραφία: iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Πώς να ξεβουλώσεις τη λεκάνη

5 συμπτώματα που δείχνουν ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί καλά

Αυτά είναι δέκα από τα πιο επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια

Αφήστε ένα σχόλιο