AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην ΒΔ Κίνα προκάλεσε το θάνατο 118 ανθρώπων


Κίνα - Σεισμός

Σε τουλάχιστον 118 ανέρχονται τα θύματα μέχρις στιγμής, με εκατοντάδες τραυματίες, από σεισμό που έπληξε τις επαρχίες Γκανσού και Τσινγκάι της Βορειο-Δυτικής Κίνας περί τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ, καθώς σωστικά συνεργεία αναζητούν εναγωνίως επιζώντες στα συντρίμμια εν μέσω πολικών θερμοκρασιών.

Ο σεισμός, ισχύος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατ’ εκτίμηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (USGS), προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές με κατάρρευση πολλών κατοικιών, ωθώντας κατοίκους να βγουν έντρομοι στους δρόμους, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έδωσε εντολή να “καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια” για να σωθούν ζωές και να προσφερθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ανθρώπων που επέζησαν και των περιουσιών τους.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης βρισκόταν στην περιοχή των συνόρων των επαρχιών Γκανσού και Τσινγκάι, περίπου 1.300 χιλιόμετρα Νοτιο-Δυτικά του Πεκίνου. Οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για 105 και 13 νεκρούς, καθώς και για 397 και 182 τραυματίες αντίστοιχα στις δυο επαρχίες. Οι δεκαέξι από τους τραυματίες στην Γκανσού βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις αρχές, αγνοούνται περίπου 20 άνθρωποι.

Όπως ανακοίνωσε το USGS, ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λαντσόου, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκανσού και ακολουθήθηκε από αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης ισχύος. Έλαβε χώρα σε σχετικά μικρό βάθος, 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, στις 23:59 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· στις 17:59 ώρα Ελλάδας), κατά το Αμερικανικό ινστιτούτο, που αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ισχύ του (αρχικά ανέφερε πως έφθανε τους 6,0 βαθμούς).

Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει η κακοκαιρία στην περιοχή, όπου οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω του μηδενός. Το μεγαλύτερο μέρος της Κίνας πλήττεται από κύμα κακοκαιρίας και χαμηλών θερμοκρασιών. Περίπου 2.200 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 900 εργαζόμενοι της δασικής υπηρεσίας, καθώς και 260 μέλη συνεργείων διάσωσης επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Στις σεισμόπληκτες ζώνες έχουν αναπτυχθεί επίσης τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Αγώνας δρόμου με τον χρόνο και το κρύο

Στην σεισμόπληκτη περιοχή, που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και είναι χιονισμένη κατά μεγάλο μέρος της, το θερμόμετρο αναμενόταν να υποχωρήσει σήμερα σε πολικά επίπεδα, μέχρι τους -14 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, με το χρόνο υπ’ αυτές τις συνθήκες να καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός για τη διάσωση όσων παγιδεύτηκαν σε ερείπια κτιρίων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, σεισμός 6,6 βαθμών στην Κινεζική επαρχία Σετσουάν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εκατό ανθρώπους. Ισχυρός σεισμός 7,9 βαθμών το 2008 οδήγησε σε περισσότερους από 87.000 νεκρούς ή αγνοούμενους, ανάμεσά τους 5.335 μαθητές και μαθήτριες σχολείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source link

Related posts

Δικαστικό Μέγαρο Κωνσταντινούπολης: “Τρομοκρατική” η επίθεση

Ασφυκτική πίεση στον Νετανιάχου μετά τη δολοφονία ομήρων από Ισραηλινούς

Τι σηματοδοτεί η πτήση του Πούτιν με εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας

Αφήστε ένα σχόλιο