AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ προτού να μεταβεί στο Ισραήλ

[ad_1]

Με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συναντάται σήμερα ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν πριν μεταβεί στο Ισραήλ, στο πλαίσιο νέας περιοδείας του για την αποτροπή επικίνδυνης περιφερειακής πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Προηγούμενοι σταθμοί της περιοδείας του – της τέταρτης από την έναρξη του αιματηρού πολέμου Ισραήλ-Χαμάς – ήταν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο κ.Μπλίνκεν αναμένεται απόψε στο Τελ Αβίβ για κρίσιμες συνομιλίες με τις Ισραηλινές αρχές, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη συνέχεια την Αίγυπτο.

“Είναι μία στιγμή μεγάλης έντασης στην περιοχή. Είναι μία σύρραξη που άνετα μπορεί να κάνει μετάσταση προκαλώντας περισσότερη ανασφάλεια και περισσότερα δεινά”, προειδοποίησε χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την Ντόχα του Κατάρ, την ώρα που ο πόλεμος εισέρχεται στον τέταρτο μήνα.

Αντικείμενο της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με Αμερικάνους αξιωματούχους, είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης και κυρίως η αποτροπή κλιμάκωσης των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λιβανέζικη Σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Ιράν, σε τυχόν ανοιχτή σύρραξη.

Ενώπιον απολογισμού που ξεπερνά πλέον τους 22.800 νεκρούς στην Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως είναι “ιδιαιτέρως σημαντικό, ότι στο μέτρο που θα συνεχισθούν οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις, θα είναι σχεδιασμένες ώστε να προστατεύουν τους αμάχους και να επιτρέπουν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και όχι αντίστροφα”.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ προσπαθεί επίσης να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο κάθε χώρα θα μπορούσε να συμβάλλει στην μεταπολεμική περίοδο, είτε στην ανοικοδόμηση της Γάζας, είτε στη διακυβέρνησή της. Κατά την διάρκεια των “συνομιλιών μέχρι τώρα, οι εταίροι μας δείχνουν βούληση για δύσκολες συνομιλίες και για την λήψη δύσκολων αποφάσεων”, είπε ο κ.Μπλίνκεν. Αυτό αφορά ιδίως στην περίπτωση της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών, ακόμη και αν ζητούν ως προϋπόθεση την κατάπαυση των συγκρούσεων και την εφαρμογή βιώσιμης εκεχειρίας, όπως τονίζεται από αμερικανικής πλευράς.

Η Υεμένη στο επίκεντρο των συνομιλιών Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ

Στην Σαουδική Αραβία, στην ιστορική πόλη Αλ-Ούλα, οι συνομιλίες ανάμεσα στον κ.Μπλίνκεν και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, de facto ο ηγέτη του βασιλείου, θα αφορούν (και) τις επιθέσεις που διεξάγουν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα προς υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Ο υπό τις ΗΠΑ ad hoc διεθνής ναυτικός συνασπισμός για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα ζήτησε από τους Χούτι, συμμάχους του Ιράν, να σταματήσουν τις επιθέσεις που διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο, διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες. Το θέμα είναι ειδικής σημασίας για τους Σαουδάραβες, που αποτελούν παράγοντα του πολέμου στην Υεμένη στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, την ώρα που μία εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο 2022 έληξε τον Οκτώβριο, αν και η χώρα γνωρίζει σχετική ηρεμία.

Επιπλέον, αν και στο σημερινό πλαίσιο δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, το θέμα παραμένει επίκαιρο. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, πρόοδος είχε καταγραφεί σύμφωνα και με τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις και ο Αντονι Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Ριάντ για διεξοδικές συνομιλίες επί του ζητήματος.

Η Σαουδική Αραβία, τοποτηρητής των πρώτων ιερών τόπων του ισλάμ, δεν συμμετείχε στις συμφωνίες του Αβραάμ του 2020 που επέτρεψαν την εγκαθίδρυση επίσημων σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

Πριν από την άφιξή του στην Σαουδική Αραβία, ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι με τον εμίρη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχίαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Σύγχυση περί προαναγγελίας έως 5ήμερης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Η επικίνδυνη ισορροπία του Ιράν, που θέλει αντίποινα στο Ισραήλ, αλλά όχι «all out» πόλεμο

Η συγγνώμη του Λόιντ Όστιν για τη μυστική νοσηλία του

Αφήστε ένα σχόλιο