AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Όταν ένας πυροβολισμός σε ένα πάρτι στάθηκε η αφορμή για να «γεννηθεί» το YouTube

[ad_1]

Μπορούσατε να φανταστείτε πως ένας πυροβολισμός κατά τη διάρκεια ενός πάρτι σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο θα ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί μια από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες στο internet; Και όμως!

Αυτό το τυχαίο γεγονός ήταν η αφορμή για να «στηθεί» το YouTube αφού ένας από τους παρευρισκόμενους τράβηξε ένα βίντεο αλλά του ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το στείλει σε όσους του το ζήτησαν.

Αυτό, λοιπόν, το περιστατικό ήταν η «ληξιαρχική πράξη γέννησης» του YouTube το οποίο εγκαινιάστηκε μια ημέρα σαν σήμερα.

Πώς και γιατί ιδρύθηκε το YouTube

Το διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο που έγινε λόγος νωρίτερα ήταν του Στηβ Τσεν. Δεν σας λέει κάτι το όνομα; Λογικό. Ο Τσέν μαζί με τον Τσαντ Χάρλεϊ και τον Τζουντ Καρίμ ήταν μέχρι και τα τέλη του 2004 υπάλληλοι της PayPal. Εκείνο το πάρτι, ωστόσο, τους άλλαξε τη ζωή. Για την ακρίβεια άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τρεις φίλοι όταν είδαν πόσο δύσκολο είναι να μοιραστούν με άλλους ανθρώπους ένα βίντεο, αποφάσισαν να το κάνουν εύκολο!

Έκατσαν και οι τρεις μαζί, λοιπόν, τα έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να φτιάξουν μια ιστοσελίδα η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον καθένα, να «ανεβάσει» στο διαδίκτυο το δικό του βίντεο και να το μοιραστεί όχι απλά με τους φίλους του αλλά ουσιαστικά με όλους όσοι έχουν… internet!

Αυτό που διαβάσατε ήταν η μια (και πιθανότατα η επικρατέστερη) ιστορία σχετικά με τη «γέννηση» του YouTube. Υπάρχει και μια ακόμα.

Ο Τζουντ Καρίμ, ο δεύτερος εκ των τριών ιδρυτών είπε χρόνια αργότερα πως η ιδέα για τη δημιουργία του YouTube τους ήρθε από δυο πασίγνωστα περιστατικά. Το πρώτο ήταν όταν σε μια συναυλία της Τζάνετ Τζάκσον το 2004, σε μια από τις κινήσεις που έκανε η διάσημη τραγουδίστρια αποκαλύφθηκε το στήθος της, κάτι που κατέγραψαν δεκάδες θεατές με τις κάμερες που είχαν μαζί τους.

Το δεύτερο περιστατικό ήταν το μεγάλο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Ο Καρίμ ήξερε πως και για τα δυο περιστατικά υπήρχαν εκατοντάδες βίντεο που τα είχαν καταγράψει αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να τα βρει.

Οπότε; Οπότε η λύση ήταν να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα όπου ο καθένας θα μπορούσε να κάνει τον «ρεπόρτερ – κάμεραμαν» και να «ανεβάζει» εκεί τα βίντεο που θα «τραβούσε».

Όποια ιστορία από της δύο και αν ισχύει μικρή σημασία έχει. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πως στις 14 Φεβρουαρίου 2005 οι τρεις φίλοι «κατοχύρωσαν» τον τίτλο www.youtube.com και την επόμενη ημέρα, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου του 2005 μια εξαιρετικά πρώιμη σχεδόν πρωτόγονη μορφή του YouTube, έκανε την εμφάνισή της στον κόσμο του διαδικτύου.

Το πρώτο βίντεο που «ανέβηκε» και η εκτόξευση

Για να ανέβει το πρώτο βίντεο, ωστόσο, περάσαν αρκετές εβδομάδες καθώς οι τρεις φίλοι ήταν εξαιρετικά ανυπόμονοι και «σήκωσαν» την πλατφόρμα χωρίς αυτή να είναι έτοιμη. Για την ακρίβεια την έστηναν και την εξέλισσαν ενώ ήταν σε δημόσια θέα.

Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ήταν το «Me at the zoo» στις 24 Απριλίου του 2005. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικρό κλιπ, μόλις 18 δευτερολέπτων, το οποίο ανέβασε στο YouTube ένας εκ των ιδρυτών του, ο Τζουντ Καρίμ, ο οποίος το είχε τραβήξει σε μια βόλτα του στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.

Από τότε μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο βίντεο έχει σχεδόν 308.000.000 προβολές οι περισσότερες από τις οποίες, όπως είναι φυσικό είναι για… ιστορικούς λόγους αφού όλοι θέλουν να λένε πως έχουν δει το πρώτο βίντεο που «ανέβηκε» στο YouTube. Αν δεν το έχετε δει, ιδού η ευκαιρία.

Από εκείνη την ημέρα και έπειτα η πορεία για το YouTube είναι διαρκώς ανοδική και έφτασε πλέον να είναι και επάγγελμα αφού υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι οποίοι ονομάζονται Youtubers, έχουν φανατικούς οπαδούς ή και εχθρούς, ανεβάζουν βίντεο που έχουν περάσει σε άλλο… επίπεδο σχετικά με το αισθητικό και τεχνικό κομμάτι τους, και πληρώνονται αδρά για τις δημιουργίες τους!

Ενδεικτικό της επιτυχίας της πλατφόρμας είναι πως το 2006 ανακηρύχθηκε από τους Times ως «Invention of the Year». Η Daily Telegraph έγραψε ότι το 2007, το YouTube κατανάλωσε τόσο εύρος ζώνης όσο ολόκληρο το Διαδίκτυο το 2000! Μέχρι το 2010, η εταιρεία είχε φτάσει σε μερίδιο αγοράς περίπου το 43% και πάνω από 14 δισεκατομμύρια προβολές βίντεο, σύμφωνα με το comScore!

Το 2011, περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια βίντεο παρακολουθούνταν κάθε μέρα με 48 ώρες νέων βίντεο να ανεβαίνουν κάθε λεπτό. Σύμφωνα με το YouTube, το 2014 ανέβαιναν 300 ώρες νέων βίντεο κάθε λεπτό. Το YouTube ήταν η τρίτη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα στον κόσμο τον Ιούνιο του 2015 και υπολογίζεται πως προσελκύει περισσότερους από 15 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα.

20 ημερομηνίες – σταθμοί στην ιστορία του YouTube

Μάιος 2005: Το YouTube λανσάρει την beta έκδοση του στο κοινό για πρώτη φορά. Από τότε έχει αλλάξει πολλές φορές. Ο τελευταίος επανασχεδιασμός στην αρχική σελίδα του YouTube ήταν τον Νοέμβριο του 2019.

Οκτώβριος 2005: Το YouTube βλέπει για πρώτη ένα βίντεο να αγγίζει το 1 εκατομμύριο προβολές. Το βίντεο είναι μια viral διαφήμιση της Nike που δείχνει τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Ροναλντίνιο να φοράει ένα ζευγάρι «Χρυσά Μποτάκια» και να κάνει προπόνηση. Είναι η πρώτη που φαίνεται ξεκάθαρα η δυναμική της πλατφόρμας.

Δεκέμβριος 2005: Το YouTube κυκλοφορεί επίσημα εκτός beta και είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Σε αυτό το σημείο, το YouTube έχει 8 εκατομμύρια προβολές την ημέρα.

Οκτώβριος 2006: Μετά από μια μάχη διαρκείας μεταξύ Yahoo και Google, η Google εξαγοράζει το YouTube έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποφέροντας σε κάθε έναν από τους συνιδρυτές σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια μέρα που ολοκληρώνεται η συμφωνία, το YouTube μετακομίζει στα κεντρικά του γραφεία στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια.

Μάιος 2007: Ένα μωρό που ονομάζεται Τσάρλι κερδίζει τον κόσμο. Το ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας 56 δευτερολέπτων με το μικρό παιδί να δαγκώνει το δάχτυλο του αδερφού του – και μετά να χαμογελά – είναι ένα από τα πρώτα βίντεο του YouTube που έγιναν viral.

Αύγουστος 2007: Η Google κυκλοφορεί τις πρώτες της διαφημίσεις σε βίντεο YouTube. Πρόκειται για ημιδιαφανή banner που αναδύονται στο κάτω μέρος των βίντεο και μπορούν να αφαιρεθούν μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

Σεπτέμβριος 2008: Η viral επιτυχία, «Evolution of Dance», γίνεται το πρώτο βίντεο στο YouTube που έφτασε τα 100 εκατομμύρια προβολές. Το βίντεο μετέτρεψε τον πρωταγωνιστή του, Judson Laipply, σε έναν από τους πρώτους viral YouTubers.

Απρίλιος 2009: Ο Usher παρουσιάζει στον κόσμο τον 15χρονο Justin Bieber μέσω ενός βίντεο στο YouTube. Ο Bieber θα κυκλοφορήσει το μουσικό του βίντεο για το «Baby» τον επόμενο χρόνο και από τότε παραμένει ένα από τα βίντεο με τα περισσότερα dislikes στο YouTube.

Οκτώβριος 2009: Το YouTube αποκαλύπτει ότι έχει ξεπεράσει το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου προβολών την ημέρα. Σε αυτό το σημείο, περισσότερες από 20 ώρες βίντεο ανεβαίνουν στο YouTube κάθε λεπτό.

Απρίλιος 2011: Το YouTube εισέρχεται επίσημα στον κλάδο των ζωντανών μεταδόσεων με την κυκλοφορία του YouTube Live.

Άνοιξη 2011: Το YouTube παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ονομάστηκαν «Αραβική Άνοιξη», βοηθώντας στη διάδοση μηνυμάτων ελευθερίας και δημοκρατίας. Με το YouTube, οι διαδηλωτές μπορούν να ανεβάζουν βίντεο προπαγανδίζοντας πολιτικά μηνύματα. Πολλά από αυτά τα βίντεο έγιναν viral.

Δεκέμβριος 2012: Το viral βίντεο «Gangnam Style» γίνεται το πρώτο βίντεο στο YouTube που έφτασε το 1 δισεκατομμύριο προβολές, μόλις πέντε μήνες μετά την πρώτη του δημοσίευση. Το μουσικό βίντεο του Psy εξακολουθεί να είναι ένα από τα βίντεο με τις περισσότερες προβολές σε όλο το YouTube.

Φεβρουάριος 2015: Αφού είδε μια εκτίναξη στο παιδικό περιεχόμενο, η Google λανσάρει μια «φιλική προς την οικογένεια» έκδοση της πλατφόρμας βίντεο που ονομάζεται YouTube Kids. Η πλατφόρμα φιλτράρει το περιεχόμενο για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλές για ανηλίκους και προσφέρει γονικούς ελέγχους, όπως ο περιορισμός του χρόνου οθόνης και η απενεργοποίηση της αναζήτησης. Τώρα, το YouTube Kids προσελκύει περισσότερους από 8 εκατομμύρια χρήστες την εβδομάδα.

Αύγουστος 2015: Το YouTube Gaming κάνει το ντεμπούτο του ως ένας τρόπος για τους gamers να μεταδίδουν ζωντανά τα παιχνίδια τους στο κοινό, καθώς και να αλληλεπιδρούν και να συνομιλούν με τους θαυμαστές τους σε πραγματικό χρόνο. 

Ιανουάριος 2016: Το μουσικό βίντεο για το «Hello» της Adele σημειώνει ρεκόρ ως το ταχύτερο βίντεο στο YouTube με 1 δισεκατομμύριο προβολές. Η Βρετανή σταρ χρειάστηκε μόλις 88 ημέρες για να φτάσει στο ορόσημο και να ξεπεράσει το ρεκόρ που κατείχε προηγουμένως το «Gangnam Style».

Απρίλιος 2018: Μια γυναίκα ανοίγει πυρ στα κεντρικά γραφεία του YouTube στο Σαν Μπρούνο, τραυματίζοντας τρία άτομα, ενώ στη συνέχεια αυτοκτονεί. Η αστυνομία αργότερα είπε ότι σχεδίασε την επίθεσή της επειδή ήταν εξοργισμένη με το YouTube που λογόκρινε τα βίντεό της.

Μάιος 2019: Η T-Series, μια δισκογραφική εταιρεία του Bollywood, γίνεται το πρώτο κανάλι στο YouTube που έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια συνδρομητές.

Σεπτέμβριος 2019: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επιβάλλει πρόστιμο 170 εκατομμυρίων δολαρίων στο YouTube μετά από έρευνα για το εάν η πλατφόρμα παραβιάζει τους νόμους περί απορρήτου των παιδιών συλλέγοντας δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Φεβρουάριος 2020: Για πρώτη φορά από την εξαγορά του YouTube, η Google αναλύει τα έσοδα από διαφημίσεις της πλατφόρμας. Το YouTube «έβγαλε» 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, το 9% των συνολικών εσόδων από διαφημίσεις της μητρικής εταιρείας Alphabet.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

[ad_2]

Source link

Related posts

Σαποβάλοφ – Τσιτσιπάς: Οριστική διακοπή λόγω βροχής μετά από τρία games

Live: Ατλέτικο Μαδρίτης – Σεβίλλη

Θεοδοσουλάκης: «Επιστρέφω μετά από περίπου εννέα μήνες, νιώθω δυνατός» (vid)

Αφήστε ένα σχόλιο