AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Αργεντινή: Ξεκίνησε ο “πόλεμος” Φτώχειας-ΑκροΦιλελευθερισμού με χρήση αστυνομικής βίας που θα πληρώνουν οι διαδηλωτές – “Μην αντιστέκεστε”

[ad_1]

Χαβιέ Μιλέι

Χαβιέ Μιλέι

“Πρωτόκολλο” κατάπνιξης κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στα σκληρά μέτρα που λαμβάνει, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Ακρο-Φιλελεύθερου νέου προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, με διακηρυγμένο στόχο την καταπολέμηση του “απόλυτου χάους” των διαδηλώσεων – ειδικά αυτών που κλείνουν δρόμους – αναγγέλλοντας την επέκταση της εμβέλειας δράσης των δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαμηνύοντας πως “θα πληρώνουν” αυτοί που “τις οργανώνουν”.

Η Αργεντινή υπουργός Ασφαλείας, Πατρίσια Μπούλριτς – μια θέση που κατείχε και επί των ημερών του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι (2015-2019) – ανακοίνωσε μέτρα που προσεχώς θα πλαισιωθούν από αντίστοιχο νόμο, προς αποτροπή των “διακοπών της κυκλοφορίας” των “πικετοφοριών” και των “οδοφραγμάτων”, που κατά τη γνώμη της πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και διαταράσσουν την κοινωνική “ειρήνη” στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δίχως να υπεισέλθει στους απελπισμένους λόγους των διαμαρτυριών.

Η Αργεντινή, ειδικά η μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, μετατρέπεται σε θέατρο εκατοντάδων κινητοποιήσεων που διακόπτουν την κυκλοφορία κάθε χρόνο και οι διαδηλώσεις είναι “καθημερινές” σε ορισμένες περιοχές, είπε η κα Μπούλριτς, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να θυμηθούμε την κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Εφεξής, όλες οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής της τάξης θα μπορούν να επεμβαίνουν αν διαδήλωση κλείνει κυκλοφοριακό άξονα, ανήγγειλε, όχι μόνο οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, είτε πρόκειται για τις επαρχίες ή για την πρωτεύουσα. “Η ισχύς που θα χρησιμοποιείται θα είναι η ελάχιστη απαραίτητη, αλλά ανάλογη προς την αντίσταση που θα προβάλλεται”, ανέφερε, για να προσθέσει πως ο λογαριασμός – κυριολεκτικά – της δράσης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου “θα στέλνεται σε αυτούς που ευθύνονται”, είτε είναι “οργανώσεις”, είτε είναι “πρόσωπα”: “Δεν θα πληρώνει το κράτος για τη χρήση βίας των δυνάμεων ασφαλείας”, συμπλήρωσε. Παρόμοιο σχέδιο πάταξης των μαζικών κινητοποιήσεων είχε τεθεί σε εφαρμογή και επί των ημερών του κ.Μάκρι στην προεδρία, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία.

Μάλιστα, η κα Μπούλριτς απαγόρευσε, πρακτικά, τη συμμετοχή οικογενειών σε διαδηλώσεις, προειδοποιώντας πως θα επιβάλλονται κυρώσεις σε γονείς που παίρνουν μαζί τα παιδιά τους ή έφηβους σε διαδηλώσεις, προφανώς για να μπορούν να καταστέλλονται οι διαδηλώσεις χωρίς παράπλευρα θύματα αρνητικής δημοσιότητας. “Θα υπάρχουν συνέπειες για αυτούς που χρησιμοποιούν παιδιά ως ασπίδες”, δήλωσε η υπουργός.

Η φτώχεια στην Αργεντινή – κυρίαρχη στο 40% του πληθυσμού της όμορφης Λατινοαμερικανικής χώρας – θα επιδεινωθεί με τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση του αμφιλεγόμενου – αλλά Δημοκρατικά εκλεγμένου – Χαβιέ Μιλέι, μεταξύ άλλων με την επίσημη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (Πέσο) κατά 54% σε μια χώρα με ετήσιο υπερπληθωρισμό ήδη στο 160%. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ.Μιλέι παραδέχθηκε δημοσίως πως η κατάσταση “θα χειροτερέψει βραχυπρόθεσμα”, προτού υπάρξει βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και της οικονομίας.

Συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει πως ο κόσμος της εργασίας “δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα”, καθώς “δυναμιτίζεται η αγοραστική δύναμη”. Μεγάλο κοινωνικό κίνημα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το Polo Obrero, κατήγγειλε αμέσως το “σχέδιο αντιλαϊκής επίθεσης” της υπουργού Ασφαλείας Μπούλριτς.

Η αντιπρόεδρος Βικτόρια Βιγιαρεάλ από την πλευρά της διεμήνυσε στα συνδικάτα να επιδείξουν “σύνεση”, προειδοποιώντας εναντίον κάθε “επιθετικότητας” ή προώθησης “κοινωνικής σύγκρουσης”. Μια πρώτη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση “στον δρόμο” αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη 19/12 και Τετάρτη 20/12, όταν προγραμματίζονται κινητοποιήσεις μνήμης για την τραυματική “μεγάλη κρίση” του 2001.

The post Αργεντινή: Ξεκίνησε ο “πόλεμος” Φτώχειας-ΑκροΦιλελευθερισμού με χρήση αστυνομικής βίας που θα πληρώνουν οι διαδηλωτές – “Μην αντιστέκεστε” appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

[ad_2]

Source link

Related posts

Γεωστρατηγικό “ειδύλλιο” Ιταλίας-Ουκρανίας – Υπογράφεται διμερής συμφωνία άμυνας και ασφάλειας

Με ή χωρίς βοήθεια των ΗΠΑ, θα μπούμε στη Ράφα, ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου

Ποια F-16; Η Τουρκία συνεχίζει να επιδιώκει την αγορά και Eurofighter Typhoon για την πολεμική αεροπορία της

Αφήστε ένα σχόλιο